Solo 2021

Solo

A legjobb háborús filmek valós eseményekről

2022. március 26. - Solo_

A legjobb háborús filmek valós, megtörtént eseményeket dolgoznak fel, mégpedig átélhető formában és izgalmas kivitelben. Ezek legtöbbje egy-egy hadműveletet ábrázol vagy bevetést illetve különleges hőstettet vesz górcső alá, a résztvevők, hősök motivációinak érzékletes bemutatásával. Posztomban a 30 legjobb háborús film listájáról válogatva az 5 legismertebb és szerintem legjobb valós eseményeket feldolgozó háborús filmről írok, kiemelve mindegyiknél a legfőbb erősségeket.

1. Sólyom végveszélyben

solyom_vegveszelyben.jpg

A kép forrása: LINK

Abszolút aranyérmes nálam a 2001-es, Ridley Scott rendezte Black Hawk Down, mely az amerikai hadsereg 1993-es szomáliai bevetését mutatja be hihetetlen érzékletességgel. A film legnagyobb erőssége, hogy átélhetően tárja elénk az amerikai katonák küszködéseit és a 19 elesett társuk drámai halálát. Ekkoriban az Afrika szarvaként is ismert Szomáliában polgárháború tombolt és anarchia jellemezte az országot a lakosság pedig különböző hadurak kegyetlenkedéseitől szenvedett. Az ENSZ segíteni próbált az éhezőkön különböző élelmiszer szállítmányokkal, ám ezek rendre a legfőbb hadúr, Mohamed Farrah Aidid katonáihoz kerültek. Az amerikaiak ezért egy beavatkozást indítottak (Operation Gothic Serpent), melyben rangerek, Black Hawk helikopterek és Delta Force kommandósok vettek részt. A cél 1993 október 3-án a fővárosban, Mogadishuban az Olympic Hotel megtámadása volt és Aidid alvezéreinek elfogása. Az alig 45 perces akció azonban két napos lázálommá változott, mert az egész város az amerikaiak ellen fordult. A film úgy mutatja meg az eseményeket, hogy szinte mi magunk is ott lehetünk a rangerek között, átélve szenvedéseiket az utcai harcok során. A főszerepekben: Josh Hartnett, Eric Bana, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Jason Isaacs és Orlando Bloom. Kiváló rendezés és nagyszerű alakítások jellemzik a végeredményt.

2. A fegyvertelen katona

fegyvertelen_katona.jpg

A kép forrása: LINK

Ezüstérmes listámon A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge) című, 2016-os Mel Gibson rendezés, mely egy Desmond Doss nevű amerikai őrvezető hősies tettének állít emléket, amelyet a második világháborúban, a japánok elleni harcban, a Ryukyu szigeteken hajtott végre 1945 májusában, 100 katonatársa életének megmentésével. A film alapvetően három részre tagolódik: az első bemutatja a fő-karakter, Desmond Doss (Andrew Garfield) fiatalságát (életét a háború előtt), illetve különleges viszonyát háborús-veterán édesapjával illetve leendő szerelmével, Dorothyval (Teresa Palmer). A második rész katonai kiképzését tárja elénk: azt a harcot, melyet le kell folytatnia azért, hogy a hadvezetőség elfogadja katonaként úgy is, hogy vallási okokból nem vesz kezébe fegyvert. Végül a harmadik rész magát a hőstettet tárja elénk a fronton. A film egyik fő üzenete, hogy nem csak az lehet hasznos sőt hősies, ami megfelel a közvélekedésnek, hanem néha a rendhagyó dolgok is hozhatnak váratlan és kivételes eredményeket. Épp mint az filmbeli történetben: a lebecsült és kigúnyolt "fegyvertelen katona" akit gyávának és feleslegesnek tartanak, végül megmenti 100 katona életét. Tettéért Harry Truman amerikai elnök a Medal of Honort adományozta Dossnak, ami az egyik legnagyobb katonai kitüntetés.

3. A híd túl messze van

ahid_tulmessze.jpg

A kép forrása: LINK

A monumentális, 1977-es háborús klasszikus: A híd túl messze van (A Bridge To Far) Richard Attenborough rendezésében lett világszerte híres és ismert háborús dráma. A cselekmény 1944 őszén játszódik a nyugati fronton, amikor a szövetségesek egy merész ejtőernyős hadművelettel próbálják meg elfoglalni a hollandiai hidakat, hogy aztán gyorsan előretörve, páncélosaikkal rohanjanak át Hollandián és közvetlenül érjék el a németek ipari szívét, a Ruhr-vidéket. Ha a támadás sikerrel jár, az hónapokkal (akár egy fél évvel is) lerövidítheti a háborút. Ám a Market-Garden hadművelet óriási kudarccal zárul két okból is: egyrészt mert a brit ejtőernyősöket egy véletlenül épp Arnhem körzetében állomásozó SS páncélos hadtestre dobják le, másrészt pedig mert a szövetséges páncélosok túl lassan tudnak csak haladni az ejtőernyősök felmentésére és így a legfőbb híd túl messze van számukra. A film látványosan mutatja meg a hadművelet részleteit, olyan kiváló színészekkel, mint Sean Connery, James Caan, Michael Caine, Robert Redford, Ryan O'Neal, Anthony Hopkins és Gene Hackman.

4. A halál ötven órája

halal_50_oraja.jpg

A kép forrása: LINK

Egy 1965-ös szélesvásznú háborús film a negyedik listámon: A halál ötven órája (Battle of Bulge) mely Ken Annakin rendezésében a németek utolsó nagy világháborús ellentámadását mutatja be az Ardennekben, 1944 karácsonyán. Hitler úgy hitte ezzel a minden páncélos tartalékukat bevető hadművelettel visszaszoríthatja a szövetségeseket és megfordíthatja a háború menetét. Ám a kezdetben jól induló német támadás januárra kudarcba fullad egyrészt a szövetséges légierő miatt (mely az időjárás megjavulásával egyre több bevetésre lesz képes) másrészt mert a németek képtelenek elérni a szövetségesek benzintartalékait. Az eseményeket bemutató film központi karaktere a német Hessler ezredes (Robert Shaw) kitalált figura, ám Joachim Peiper SS-alezredes nagyjából megfelel a script teremtette tiszt történelmi szerepének. A többiek is emlékezeteset alakítanak, így Henry Fonda, Charles Bronson, Telly Sacalas és Robert Ryan. Felhangzik a híres Panzerlied, mely a film egyik legátütőbb jelenete: a fiatal német harckocsizók lelkes énekléssel próbálják meg bizonyítani elszántságukat.

5. A leghosszabb nap

a_leghosszabb_nap.jpg

A kép forrása: LINK

A lista ötödik helyezettje szintén egy nagy klasszikus: A leghosszabb nap (The Longest Day) 1962-ből, mely a történelem egyik legnagyobb hadműveletéről, a normandiai partraszállásról szól. Ez a film a listám legrégebbi darabja és stílusa is ennek megfelelően konzervatív, nagy színészek felvonultatásával: Henry Fonda, John Wayne, Sean Connery, Richard Burton és Bourvil játékával. A leghosszabb nap egyik fő erőssége, hogy megjeleníti a hadművelet legnagyobb történelmi alakjait mindkét oldalon, így például Rommelt, Von Rundstedt tábornagyot és magát Eisenhowert is. Megismerjük a partraszállás részleteit a németek zavarodottságát az első órákban és a német vezetők vitáit arról, hogy mi lenne a megfelelő lépés a védekezésre. Ott lehetünk az egyszerű közkatonák közt is, megismerve félelmeiket, reményeiket és elszántságukat az ellenséges zárótüzek alatt. A film német és szövetség oldalról, a tábornokok és egyszerű katonák szemszögéből, több fegyvernem felől is láttatja a partraszállás nehézségeit és végső diadalát.

solo_also2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr2517789958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása