Solo 2021

Solo

Fenevad - Idris Elba oroszlános horror-drámája

2022. augusztus 13. - Solo_

Az Everest és a Sodródás rendezője, az izlandi Baltasar Kormákur izgalmas horror-drámát készített idén, mely éppen most debütál a hazai mozikban. A film alig 93 perces és nem tudunk unatkozni alatta egyetlen pillanatig sem. A főszerepet a 190 centis Idris Elba játssza, akit a Prometheustól a Tűzgyűrűn át a Hobbs & Shawig tucatnyi filmben láttunk már. Ezúttal is markáns alakítást nyújt, pedig szokatlan szerepet vállalt: egy olyan apukát jelenít meg a filmben, aki Afrikában két kamaszlányát próbálja meg kimenteni egy hatalmas emberevő oroszlán támadásai elől.

fenevad1.jpg

A kép forrása: LINK

Nézzük a sztorit röviden! Ha nem kívánod ismerni és inkább úgy ülnél be a filmre, hogy semmit nem tudsz az alaptörténetről, ugord át az itt következő bekeretezett részt.

Az alaptörténet szerint az orvosként dolgozó, de özveggyé vált Dr. Nate Samuels (Idris Elba) két kamaszlányával látogat el Afrikába, ahol a rákban elhunyt feleségével közös emlékeit próbálja meg felidézni (megismerkedésük helyszínén). A vadrezervátum, ahol barátja, Martin (Sharlto Copley) fogadja őket, meglehetősen elhagyatott hely, csupán a vadorzók látogatják, akik viszont aljas módon sorra ölik meg a kiszolgáltatott vadállatokat (orrszarvúkat, oroszlánokat). A kirándulás nehezen indul: Nate idősebbik lánya, Meredith (Iyana Halley) ugyanis nehezen bocsátja meg apjának, hogy halála előtt elhagyta édesanyját. Miközben az apa azon igyekszik, hogy rendezze kapcsolatát lányaival, egy kiruccanásra indulnak Martin dzsippjével, hogy ritka állatokat nézzenek. A kirándulás azonban hirtelen lázálommá változik: egy óriási hím oroszlán bukkan fel, mely sorra öli a környék lakosait és a kis csapatot is megtámadja. Dzsippjük elakad és ők az autóban rekednek. Martin megsérül és minden az apán múlik. Hogyan menti meg lányait az emberevő vadállattól? Mihez kezd a vadon közepén, ivóvíz, élelem, fegyver nélkül egy emberhúsra vágyó oroszlánnal a nyomában?

A Fenevad már az első fél órában felpörög: mi is ott érezzük magunkat az apával és lányaival az elakadt dzsipp utasterében. Átérezzük kétségbeesését, mely előbb tenni-akarásba, majd halálos elszántságba csap át. Pozitívum Idris Elba alakítása, a helyszín megmutatása és a feszültség fokozása is a sok éjszakai jelenettel. Negatívum az emberevő oroszlán megjelenítése és démonizálása, szinte emberi tulajdonságokkal való felruházása. Bosszúállónak és elszántnak állítják be, afféle egyedi példánynak, "aki" fajának pusztítását torolja meg az embereken. Természet-ellenesen viselkedik ugyan (rátámad egy dzsippre, nem eszi meg áldozatait, a házak belsejébe "látogat"), de akkor is félelmet kelt, ahogyan a vásznon látjuk.

fenevad2.jpg

A kép forrása: IMDb

A végkifejlet szerintem elég ütősre sikeredett és bár biztosan sokan vitatják az utolsó mozgalmas scene hitelességét (ember versus oroszlán), nekem még éppen "átmegy a léc felett" az utolsó harc. Nálam a fenevad nem igazán horror, de thrillernek sem nevezném, egyszerűen egy izgalmas dráma, mely 93 percre tökéletesen leköti az embert. Értékelésem: 70%, a túlélős filmek kedvelőinek (like me) bőven megéri egy mozijegy árát.

solo_also2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr1417907577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2022.08.14. 21:03:36

Valahogy furcsán nézett ki az emberevő oroszlán. Nem tudtam eldönteni mi a furcsa rajta, meg hogy CGI volt e minden jelenetben. De nem mozgott természetesen és a feje sem stimmelt teljesen. Ezzel együtt tetszett a film. Furcsának éreztem, hogy alig másfél órába beletették az egészet. Szokatlan a sok 150-160 perces mozifilm között. Idris Elba jól tolja a főszerepben. Egy picivel több fight azért elfért volna az egészben.

erotickitty 2022.10.19. 23:17:25

Valahogy a Cujo jutott eszembe róla...
süti beállítások módosítása