Solo 2021

Solo

A szürke ember és a keménykedő Ryan Gosling

2022. július 30. - Solo_

Ryan Gosling ezúttal egy keménykedő CIA ügynök bőrébe bújva vezeti elő magát, mint vérprofi hitman és igazságosztó, a gyönyörű Ana de Armas oldalán. A hitelesség növelése érdekében a Szerelmünk lapjai sztárja még szakállat is növesztett, ám a romantikus jófiú figurája már annyira "ráégett", hogy mérföldekre van a John Wick, Jason Bourne karakterek ütős gyilkoló-gépeitől. De mindent megtesz a hatásért és szó, ami szó kipattintotta magát a szerepre.

szurke_ember1.jpg

A kép forrása: IMDb

A Szürke ember pörgős akció-thrillernek indul, de egy idő után rájövünk arra, hogy a téma vérszegény, a karakterek üresek, a szereplők pedig "b" kategóriás teljesítményt nyújtanak. Egy túlkapásokra hajlamos és kegyetlen CIA vezető leállítása a cél, akit Regé-Jean Page alakít rém gyengén. Főembere az Amerika kaptány filmekből ismert (de nálam a Snowpiercerben nyújtottakért elismerést kivívó), jobb napokat látott Chris Evans, akinél végig nem lehet eldönteni, hogy karaktere simán csak homokos vagy egy ízléstelen ripacs. Mindenesetre tőle kéne frászt kapnunk, annyira kegyetlen, de szegény Evans alakítása nagyon messze van ettől. 

Pozitívum Ana de Armas és Billy Bob Thornton alakítása, akik menteni próbálják a menthetőt. Egyikük a főhőst segíti kollégaként, másikuk (Thornton) vezető a CIA -nél és Gosling barátja. Vannak hiteltelenségek is, mint a prágai rendőrség megtizedelése totálisan feleslegesen, hiszen a jó öreg cseh rendőrség simán átadná a CIA -nek Goslingot (filmbeli neve: Court). Ugyancsak kevéssé hihető, hogy az egész CIA a két rosszfiú magánhadseregeként van bemutatva, mintha nem is létezne igazgatóság és a Virginiabeli központ. Ugyanakkor kapunk rengeteg jó bunyót, autós üldözést, akciót. 

szurke_ember2.jpg

A kép forrása: IMDb

A gond inkább, hogy nagyon műnek érezhető az egész, a sekély alapkonfliktussal és a keménykedő Goslinggal. De láthatóan költöttek a filmre: vannak bangkoki, hongkongi és prágai helyszínek és elvben élvonalbeli színészeket szerződtettek, nem beszélve a rendezést magukra vállaló Russo testvérekről (Bosszúálló filmek). A végkifejlet már nagyon "Zs" kategóriába megy át: a legvégső összecsapás ultra-gagyi és még csak happy endet sem kapunk. Ami miatt a Szürke embert mégis a közepesnél egy hajszállal jobbra értékelem, az az akciójelenetek és verekedések kivitelezése (mert ezek közt akadnak élvezetesek is) illetve Ana de Armas jelenléte, aki üde színfolt a filmben (nagyon várom már Marilyn Monroeként). 

A szürke embert csak akció-bolondoknak ajánlom, mert mindenki másnak csupán egyszer nézős átlag-mozi, amiben jobb napokat látott sztárok próbálnak bennünket szórakoztatni enervált végeredménnyel. Értékelésem: 55% (nem több).

solo_also2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr3017894243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2022.07.31. 11:16:42

Jó kis elemzés, egyet is értek!
Chris Evans nagy kedvencem, de nem is tudom mikor láttam ennyire gyengének, ezt a filmet leszámítva. Egyértelműen nem neki való ez a szerep. Gosling már jobb egy fokkal de neki sem áll jól ez a macsó keménykedés. A téma is gyenge, egyedül az akciójelenetek élvezetesek. Itt - ott.

steery 2022.08.09. 19:13:52

A sztori gyengécske, az akciójelenetek vérprofik. A prágai városi harc egyenesen klasszikus, örökbecsű darab, még úgy is, hogy több dolgot egyértelműen rajzolni kellett hozzá, mivel fizikai képtelenség, amit látunk. A befejezés szokatlan, de hihető.
Goslingnak viszont nem áll jól ez a szerep és Evansnak sem fekszik a rosszfiúskodás. Armas rendesen odateszi magát, de akárhányszor is megverik, meg átdobják a különböző asztalok fölött, akkor sem viszi el a hátán a filmet.
Ami viszont igazán emlékezetes, az a stáblista alatt futó kemény akciózene. Ezt érdemes többször is meghallgatni, mert úgy dübörög, ahogy kell.
süti beállítások módosítása