Solo 2021

Solo

Mosolyogj (smile) - kritika

2022. október 19. - Solo_

Hátborzongató történetet, ijesztő sztorit és egy izgalmas horrort rakott össze az idén Parker Finn rendező, aki a direktori teendők mellett a forgatókönyv-írást is magára vállalta a "Mosolyogj" című idei hype-film elkészítésekor. A nagy felhajtás főleg az előzetesek nyomán alakult ki, majd az első nézői véleményekből jött össze, amikor sokan a moziból kisétálva sokkoló hatásról beszéltek (elsősorban a látványvilág és több döbbenetes jelenet miatt). Nos, végignézve ezt a horrort, kicsit túlzónak tartom a "sokkoló" jelzőt, de tény, hogy a filmnek ijesztő atmoszférája van (és nem csak a jumpscare -ek miatt)

mosolyogj.jpg  A kép forrása: imdb.com

Az alaptörténet nekem, a "Letaszítva" című 1998-as Denzel Washington filmből ismerős, ahol az úgynevezett "gonosz" szintén egyik emberből a másikba "száll". Itt a dolog kicsit bonyolultabb: a gonosz ugyanis csak abba költözik bele, aki látja, amint az előző "gazdatest" megöli önmagát. Ekkor az új áldozat a látvány után pár napig szenved bizonyos látomásoktól, majd groteszk módon hirtelen mosolyogni kezd és szinte nevetve véres higgadtsággal végez önmagával.

Ebben a történetben a központi karakter Rose Cotter pszichiáter (Sosie Bacon), aki ugyan hivatásából eredően edzett az ijesztő emberek kezelése révén, ám ezúttal még ő is összeomlik, amikor egy véres öngyilkosságot lát saját kórházi kezelőszobájában. Megviseli az ügy, neki is látomásai lesznek, de közben gyorsan rájön arra is, hogy itt nem egy szimpla poszt-traumás sokkról van szó, hanem egy láncolatról, mely az áldozatokból áll és amelynek már ő is a tagja. Alig 4 napja van arra, hogy a láncolatot megszakítsa és valahogyan megússza az egészet.

A történet zárása kicsit már a mese irányába tolódik - a gonosz felbukkanásakor (és megtestesülésekor) - így azt érezhetjük, hogy Parker Finn túltolja az igyekezetet amikor még egy lapáttal tesz a horror tetejére (és kicsit átesik a ló túloldalára). Van, ahol már nem ijesztő hanem nevetséges a dolog. De a végső egyenleg mégis a "hatásos" cimkével ellátott irányba billen, a Mosolyogj valóban egy ijesztő horror.

Kiemelném Sosie Bacon alakítását, aki ezzel a filmmel átkerült az "A" kategóriába egy nagyon ütős játékot bemutatva. Ügyes a kamera-használat, jó a rendezés is. Az igazi probléma az alaptörténet és a scipt. Mindkettőben vannak logikátlanságok és mese-elemek, melyek kicsit lerontják a végeredményt. Nálam a Mosolyogj nem került a TOP 10 horrorfilm közé. A végső értékelésem: 60%.

solo_also2.jpg

 Solo 2021

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr417958218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása