Solo 2021

Solo

Marilyn Monroe és a róla készült film

2022. augusztus 07. - Solo_

Halàlànak évfordulóján egy különleges nőre emlékezünk: Marilyn Monroe, az 1950-es évek szexikonja, amellett modell, színész és média-híresség, akinek nevét az egész világon ismerik, hiszen népszerűsége Elvis Presleyével vetekszik. Gail Levin művészettörténész szerint ő volt a XX. század legtöbbet fényképezett személyisége. Szőke haja (mely egyébként eredetileg barna volt), alig 166 centis magassághoz képest nagyon nőies idomai, a "Van, aki forrón szereti" című filmben nyújtott alakítása illetve az amerikai elnökhöz, John Fitzgerald Kennedy-hez fűződő titkos viszonya mindenki számára érdekessé teszik alakját.

marilyn_monroe1.jpg

A kép forrása: LINK

Nők milliói próbálták meg utánozni és férfiak százmilliói imádták. Összesen 36 évet élt (mielőtt önkezével vetett volna véget életének, 1962 augusztus 4-én), de ez alatt volt három házassága, 30 filmszerepe és megszámlálhatatlanul sok újságcikke, mely mind róla szólt. Egy jelenség volt, akiről hamarosan (várhatóan szeptemberben) különleges filmet mutatnak "Blonde" (nálunk: Szőkeség) címmel, Ana de Armas főszereplésével.

Norma Jean Mortenson 1926-ban született Los Angelesben egy pszichológiai problémákkal küzdő neurotikus nő és egy kaliforniai fotós, bizonyos Charles S. Gifford gyermekeként. Apját nem ismerte, a férfi már születésekor lelépett családjától. Édesanyja leánynevét, a Monroe-t előbb Bakerre cserélte (első házassága idején), majd Mortensonra (a második férjhez-menetelekor) így lánya is Mortenson néven látta meg a napvilágot. Azonban sem anyagi sem mentális helyzete nem tette azonban lehetővé, hogy lányát felnevelje. Amikor kis Marilyn 8 éves lett, paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála, így egész életét elmegyógyintézetekben töltötte. Az ifjú Marilyn árvaházakban illetve különböző nevelőszülőknél nevelkedett (aki közül több is bántalmazta őt). A Marilyn Monroe név először 1945-ben, fotomodell karrierje kezdetén került használatba, kezdetben nem hivatalos formában, majd 1956 márciusától már hivatalosan is. A "Monroe" vezetéknév természetesen édesanyja és nagymamája révén, a "Marilyn" pedig a Fox Studios vezetője, Ben Lion tanácsára (Marilyn Miller népszerű New Yorki musical sztár után).

Marilyn Monroe felnőtt élete korán indult: már 16 évesen férjhez ment, hogy elkerülje az árvaházba való visszakerülést. Első férje 1942 és 1946 között egy gyári munkás volt, bizonyos James Dougherty a szomszédból. Az alig 4 éves házasság alatt Marilyn háztartásbeli volt, majd munkásnő (amíg férje a háborúban harcolt). A gyárban, ahol dolgozott egy fényképész fedezte fel fotogén külsejét, amikor 1944 végén propaganda fotókat készített a munkásnőkről. Innentől Marilyn élete jelentős mértékű irányt váltott: fotomodell lett majd színész és 1946-tól elvált nő.

m_monroe.jpg

A kép forrása: LINK

Népszerűségében az igazi áttörést az 1951-es év hozta el, amikor a márciusi Oscar-gálán műsorvezető lehetett és a Stars and Stripes az év legszebb pin-up girljének választotta, miután az országosan ismert Collier's magazin is hosszú ismertetőt közölt róla. Ekkoriban kezdődött kapcsolata is Joe DiMaggio  visszavonult baseball sztárral, aki végül második férje is lett. Bár a házasság csak alig másfél évig tartott, tovább növelte Marilyn Monroe ismertségét és népszerűségét (ahogyan az többnyire lenni szokott két sztár házassága esetén). Közben kevésen múlott, hogy kezdődő és felívelő karrierje mégis megtörik, mikor a Fox (mely szerződésben állt vele) bevallotta, hogy Marilyn 1949-ben pénzért vállalt szexfotókat. Ám mégsem lett botrány, sőt a színésznő imázsa tovább emelkedett, mert az emberek többsége őszintének találta nyilvános megbánását. Később, 1952 április 7-én felkerült a Life magazin címlapjára, majd az 1953-ban induló Playboy borítólapjára is. (Ebben a kiadásban jelentek meg 1949-es meztelen naptárképei, melyeket akkoriban alig 50 dollárért vállat be.)

Az 1955/56 -os évek fontosak voltak Marilyn Monroe számára: ekkor költözött New Yorkba (6 évre), ekkor lett gyógyszer- és alkohol függő (szorongásai, lámpaláza és álmatlansága miatt) és akkor lett szeretője előbb Marlon Brando színésznek majd Arthur Miller színmű-írónak. (Kettejük közül az előbbi csak kaland lett, az utóbbi viszoly komoly kapcsolattá fejlődött.) 1956-ban lett a neve hivatalosan is Marilyn Monroe és ebben az évben kötötte meg harmadik házasságát is a híres és sikeres Arthur Millerrel. A frigy csak három évig tartott (1956 és 1959 között) és egyre több válság kísérte. Ezek egyik oka abból fakadt, hogy nem tudott teherbe esni (nőgyógyászati problémái miatt). Viszont siker is kötődött ehhez a korszakához (1958/59-hez), ekkor forgatta egyik legnagyobb sikerét a "Van, aki forrón szereti" című vígjátékot, melyben Tony Curtis és Jack Lammon partnere lehetett és amelyben alakításáért Golden Globe díjat kapott.

A hanyatlás és a depressziós időszak 1960-ben kezdődött Marilyn Monroe számára. Utolsó filmjei már nem arattak sikereket, egyre többet szedett a barbiturátokból, így előbb detoxifikáció, majd depressziós kezelés miatt kellett hetekre kórházba vonulnia. Ezek után, 1961 tavaszán, hat esztendő után visszaköltözött Kaliforniába. Itt előbb Frank Sinatrával járt, majd 1962 május 19-én részt vett John Fitzgerald Kennedy születésnapi ünnepségén.

marilyn_kennedy.jpg

Az USA elnökével. Kennedy csak hátulról látható, de csak ez az egy kép maradt elérhető kettejükről. A kép forrása: LINK

Itt vette fel híres, bézs színű, kristályokkal kirakott ruháját, melyben úgy nézett ki, mintha meztelen lenne. A partyn elénekelt dala, a "Boldog születésnapot elnök úr" bevonult a médiatörténelembe, főleg mert akkor már sokan sejteni vélték, hogy Kennedynek korábban viszonya volt Monroe-val. A kapcsolat 1961 novemberében jöhetett létre, amikor az elnök épp húga, Patricia esküvőjén vett részt és amelyen bemutatták őket egymásnak.

Marilyn Monroe 1962 augusztus 5-én (36. születésnapja után 2 hónappal) önkezével vetett véget életének, melynek utolsó két éve már szinte csak a depresszióról szólt. A színésznőt saját pszichiátere, Ralph Greenson találta meg holtan, brentwoodi házában (Los Angelesben). A halál oka: barbiturát-túladagolás. Bár a halála utáni évtizedekben többször vetődött fel annak gondolata, hogy Marilyn Monoe gyilkosság áldozata volt, az idegen-kezűségre soha nem találtak bizonyítékot.

Andrew Dominik 55 éves ausztrál rendező, idén készített életrajzi drámát Marilyn Monroe életéről, mely szeptemberben kerül a Netflix kínálatába. A főszerepet Ana de Armas kapta, de felbukkan a filmben Adrien Brody és Bobby Cannavale is.

marilyn_anadearmas.jpg

Ana de Armas mint Marilyn Monroe. A kép forrása: IMDb

A filmet óriási várakozás kíséri szerte a világon, mert Marilyn Monroe rajongótábora napjainkban is hatalmas. Élettörténete valóban különleges, mert az 50-es 60-as évek nagy sztárjai is felbukkannak benne, mint John F Kennedy, vagy öccse, Robert Kennedy (akinek ugyancsak volt kapcsolata a színésznővel), illetve Frank Sinatra, Marlon Brando, Laurence Olivier, Joe DiMaggio. Blogunk is kíváncsi tehát a Monroe-filmre és számolja a napokat a bemutatóig. 

solo_also2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr8017901315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2022.08.10. 17:10:56

Jó kis poszt, nekem tetszett!
Marilyn Monroe nagyon érdekes személyiség volt. Kezdeti szerepei miatt beleragadt a "buta szőkeség" kliséjébe, pedig értelmes nő volt. Sajnos magánélete nem alakult boldogan, ez vezetett tragédiájához!
süti beállítások módosítása