Solo 2021

Solo

A Star Wars rangsor

2023. január 02. - Solo_

Az ünnepek és a decemberi szabadság ad némi lehetőséget számunkra (főleg a hosszú esték kitöltésekor), hogy rendezzünk egy nagy Star Wars maratont és végignézzük a 11 eddig elkészült Csillagok háborúja mozifilmet (szépen egymás után). Jelentem: nálam ez idén megtörtént! Kezdtem a történeti kronológia legelső részeivel, vagyis az előzmény trilógiával (Baljós árnyak, Klónok támadása, Sithek bosszúja), majd folytattam a klasszikus részekkel (Egy új remény, A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér), végül a két spin-off fejezettel és a záró trilógiával (Solo-film, Rogue one, Star Wars 7-8-9.) A végeredmény egy remek három napos maratoni szórakozás lett és a végső tetszési sorrend kialakulása bennem, melyet most megosztok blogomon (a végén véleményeket várva).

1. A Birodalom visszavág [10 pont]

sw5.jpgNem sok olyan filmek alkotást tudok, mely kiérdemelné a 10 pontot (talán két - három ilyen létezik nálam), de George Lucas és Irvin Kershner 1980-as mozija feltétlenül ide tartozik. A helyzet az, hogy az IMDb-n is ez a fejezet az első a Star Wars filmek rangsorában, mégpedig 1,3 millió szavazattal, 8,7 pontot kapva. És ez nyilván nem véletlen. Ez a film szinte hibátlan: egyszerre mese és komoly dráma, vicces kaland és fantázia-dús sci-fi. Van benne szerelem, küzdelem, harc, akció és még mondanivaló is. Amellett átszövi a misztikum, az Erő körüli varázslat illetve a jedi-vallás különlegessége. Már 42 éve próbálják megismételni Lucas 1980-as sikerét, mindhiába. Ezt a tökéletes elegyet nem sikerült reprodukálni azóta sem.

A legjobb jelenetek: Hoth bolygón vívott havas csata a lépegetőkkel, az aszteroida-mezőn való átkelés egy szörny gyomrában (Han és Leia csókjelenetével), Yoda kiképző programja Luke számára a Dagobah bolygón és persze a Vader - Luke párbaj a nagyúr bejelentésével ("I am your Father").

Összegzés: A legjobb Star Wars epizód forever, mely akárhányszor újranézhető és élvezhető.

2. Egy új remény [9,5]

sw4.jpgA legelsőnek elkészült, 1977-es epizód az ezüstérmes nálam (és mellesleg az IMDb szavazóknál is), alig-alig lemaradva a Birodalom visszavágtól. Szinte minden megvan benne ami az aranyérmesben, viszont talán egy hangyányival kevesebb küzdelmet és fordulatot kapunk. Ugyanakkor magával ragadja az embert a film lendülete és tempója, mely egyetlen nagy eseménysor Obi-Wan felbukkanásától a yavini csatáig.

Legjobb jelenetek: Bár-jelenet Mos Eisley városában a Tatuin bolygón, a hercegnő megszöktetése a Halálcsillagról és persze a végén a yavini csata, Luke és Han diadalmával.

Ebben a részben ismerjük meg a fő karaktereket (Yoda kivételével) és ebben a legszínesebb a szereplők játéka is.

Összegzés: Különleges epizód, remek látványvilággal, pergő cselekménysorral és a szereplők élvezetes, színes alakításaival. Lehetetlen NEM szeretni és élvezni. Valójában alig lehet sorrendbeli különbséget tenni a Birodalom visszavággal. De ha muszáj, akkor csak milliméterekkel marad le. (Idén télen kb századszor néztem végig.)

3. A Jedi visszatér [9,0]

sw6.jpgEz a fejezet zárta 1983-ban a klasszikus trilógiát, majd hagyott maga után 16 évnyi szünetet, ami a franchise eddigi leghosszabb "pihentetése" volt. Sajnos azonban ennél a harmadik résznél már becsúsztak problémás dolgok is, mint az Endor-hold plüss-mackói, az evokok. Ugyanakkor maga a bolygó tetszetős, a hatalmas mamutfáival és a száguldozó 74-Z speeder bike "légmotorok" is nagyon rendben vannak. De a Jedi visszatér legfőbb erőssége a végső harc, melyben Luke legyőzi Vadert és megláthatjuk végre a nagyúr arcát.

A legjobb jelenetek: Han kiszabadítás Jabba fogságából, párbaj Luke és Vader között, csata az új Halálcsillag felrobbantásáért.

Összegzés: A Jedi visszatér még egy ízig-vérig klasszikus epizód, ami mentes az előzmény-trilógia infantilizmusától és a záró-trilógia mesterkéltségétől. Ami a végső kulcsjelenet illeti Vader sisak-levételével: a szívem vérzett szegény David Prowse csalódottságáért, hiszen ő alakította mindvégig a sötét nagyurat (testét adta a figurához), ám a sisak levételére már egy másik színész beugrását kellett elviselnie, ő volt Sebastian Shaw.

A középmezőny epizódjai

sw_kozepmezony.jpg

 A középmezőnyt a 4., 5., 6. és 7. epizódok jelentik, melyek megközelítették ugyan a klasszikus részeket, de el már nem tudták érni azokat. Érdekes, hogy a középmezőny 4 fejezetéből kettő is spin-off rész, mert beelőzik a számozott utolsó trilógia két filmjét és az előzmények részekből is kettőt.

4. A Sith-ek bosszúja (Star Wars III.) [8,5]

Nálam ez a fejezet közelíti meg leginkább a klasszikus részek színvonalát, mert komolyabb a többi előzmény résznél és izgalmas akciókkal ragadja meg Anakin átalakulásának fázisait egészen Vader nagyúrrá válásáig. Nagyon cool a Mustafaron megvívott - láva háttér előtt zajló - párbaj is Obi-Wannal. Szerintem ez a fejezet legjobb jelenete. És persze a nyitó-jelenet a coruscanti csatával, mely valóságos látvány-orgia. Hayden Christensen - akit nekem speciel eszembe sem jutott volna Anakin szerepére felvenni (és nagyon nem is neki való a karakter) - erre a részre lett tűrhető Anakin Skywalker. Dicsérni most sem lehet, de legalább a durcás kisfiú feeling már nem lengi körül annyira. Az epizód legjobbja pedig egyértelműen Samuel L. Jackson és Ewan McGregor. Kapunk izgalmakat, fantasztikus párharcokat és temérdek látványelemet így a végeredmény tényleg nagyon ütős.

5. Az ébredő Erő (Star Wars VII.) [8,0]

A legnagyobb meglepetést okozó rész Az ébredő erő, mert egyik oldalon ugyan érzékelhető, hogy Abrams a hardcore rajongóknak kedvezve összelopkodott panelekből rakta össze az egészet, viszont a másik oldalon egy izgalmas, látványos és a klasszikus részek hangulatához nagyon is közel álló epizódot tett le az asztalra. Ennek első 50%-a tényleg bravúros (kb addig, hogy elmennek Maz Katanához a 60.perc környékén). Aztán a 108. percben meghal szegény Solo és megzuhan a színvonal is. Bár előtte is vannak gagyiságok, mint a Rattarok megjelenése. A legjobb részek akkor is a film elején vannak, például amikor az Ezeréves Sólyommal menekül Finn és Rey a Tie-fighterek elől. És persze nagyon jó a Finn - Rey páros, avalahányszor egyszerre veszi őket a kamera.

6. Solo film [7,5]

Kerülhetett volna a közép-mezőny élére is akár Ron Howard 2018-as Spin-offja, a Solo-film, ha kicsit több Star Wars elemet tesznek bele és maga Han Solo alakja is kicsit közelebb áll az eredeti karakterhez. De sajnos Alden Ehrenreich nagyon nem Harrison Ford. És nem csak azért mert kereken 12 centivel kisebb nála, hanem azért is mert hiányzik belőle a karizmatikus, erőt mutató kivagyiság. Harrison Fordról hihető volt, hogy egy kőkemény űr-vagány, de szegény Ehrenreich mindig csak másodhegedűs az utolsó pillanatokig. Ugyanakkor a másik oldalon el kell ismerni, hogy nagyon jó a rendezés és önmagában az a jelenet, mely megmagyarázza Han Solo nevének kialakulását feldobja az egészet. Qi'ra szerepében pedig zseniális a gyönyörű Emilia Clarke.

7. Zsivány Egyes [7,0]

Megosztó film lett a Rogue One annak dacára is, hogy idehaza óriási a rajongótábora. Akik odavannak ezért a részért, azoknak nagyon bejön a Gareth Edwards teremtette háborús, fekete stílus, a drámai hangvétel és a hihetetlen már-már lehangoló komorság. Csak sajnos Diego Luna szerintem nem túl jó választás Cassian Andor szerepére. Vele is az a gond, mint Ehrenreich kisugárzásával, hogy az nincs nagyon neki. Ugyanakkor a Zsivány Egyesben akadnak kivételesen jó jelenetek is, mint a csata a Scarif bolygón és a néhány perces rész, melyben végre igazi harci bevetésen látjuk Vadert. A film a 123. és 127 perc között egyszerűen zseniális. A franchise régóta adós volt már egy Vader harci jelenettel és itt végre megkaphattuk, még ha csak 4 röpke percre is.

A leggyengébb epizódok

sw_zaromezony.jpg

A leggyengébb epizódokról csak alig pár mondatot írnék, hiszen tévedések, egy-egy ügyes jelenetük kivételével.

8. Baljós árnyak [6,5]

Mesefilmes Star Wars epizód a Baljós árnyak, melyben túlságosan óvodás irányba vitték el az egészet. Ugyanakkor ebben a részben bukkan fel az a színész, aki az egész Csillagok háborúja univerzumot megmenthette volna az egyre gyengébb részektől, ő Liam Neeson Qui-Gon Jinn szerepében. Kár, hogy csak ebben az egy fejezetben látjuk. Két érdekes jelenet helyezi a nyolcadik pozícióba a Baljós árnyakat (és menti meg attól, hogy lejjebb kerüljön): a fogatverseny és a hármas párbaj Darth Maullal.

9. A klónok támadása [6,5]

"A durcás nyuszifül-padavan kalandja mesterével", akár ez is lehetett volna a Klónok támadásának címe, annyira nevetséges és ellenszenves kölyökké degradálja a kamasz Anakint a forgatókönyv és maga a főszereplő, Hayden Christensen (önmagát). Vannak azért benne jó jelenetek is, nekem például bejött a rovarbolygón zajló nagy harc a három helyi szörnyeteggel, az óriás rákkal, a giga-patkánnyal és a dínó-szerű, 3 szarvú ős-bikával. És férfiként megjegyezném: ebben a részben legszexisebb, fehér ruciban, az akkoriban csak 21 éves Natalie Portman.

10. Az utolsó Jedik [6,0]

"A bekattant Luke mint utolsó Jedi" cím találóbb lehetett volna Rian Johnson 2017-es csapongó és stílustalan katyvaszára, mely szenilis  idiótává teszi szegény Luke karakterét (visszaélve azzal, hogy Mark Hamill mindig szerette a bolondozást). De akkor is idegesítő a folyamatos idétlenkedés, a szellemi ping-pong Rey és Kylo között, a röhejesen gagyi Ahch-To bolygó, mütyür mű-madárkáival és fejhető fókáival és közhelyes a legtöbb helyszín is az erőltetett poénokkal egyetemben (melyek végigkísérik a filmet). Sajnos alig akad felidézhető, igényes jelenet az egészből. Ugyanakkor két évvel a forgatások után J.J.Abrams bebizonyította, lehet még lejjebb vinni a színvonalat

11. Skywalker kora [5,5]

Ez a rész volt a legnagyobb tévedés a franchise egész történetéből. Mintha Abrams elfelejtette volna, hogy 4 évvel korábban ő rendezte meg az Ébredő Erőt, ami azért végül a sorozat ötödik legjobbja lett. Katasztrófa, hogy mennyire stílustalan összevisszaság a Skywalker kora, mely igazából egyetlen további mondatot sem érdemel.

Eddig a lista, eddig a rangsorolás. Szubjektív természetesen mint minden hasonló összevetés, viszont egy igazi hard-core rajongótól származik, aki első generációs Csillagok háborúja fan, vagyis már a legelső hazai SW vetítésen is ott volt (igaz, akkor még szüleivel).  

solo_also2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr9218016312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása