Solo 2021

Solo

A Fekete Rák hadművelet (2022)

2022. március 23. - Solo_

Nem túl gyakori, hogy svéd film jelenjen meg az egyik legjelentősebb streaming szolgáltató műsor-palettáján, ám a Fekete Rák hadművelet svéd koprodukcióként lett népszerű. A rendező, Adam Berg kezdő direktorként készítette el ezt a háborús akciófilmet, amihez viszont "megnyerte" a Prometheusból jól ismert Noomi Rapace színésznő részvételét is. A végeredmény egy jól kezdődő és érdekes sőt aktuális témát feldolgozó lövöldözős dráma lett, sajátos látványvilággal.  feketerak_hadmuvelet_1.jpg

Az alaptörténet egy elképzelt háború valahol az északi, jeges sarkvidéken, melyben a vesztésre álló fél sorsa egy maroknyi kiválasztott katona kezébe kerül, akiket különleges küldetésre indítanak egy távoli szigetre. Feladatuk: jégkorcsolyával eljutni a befagyott tengeren keresztül egy másik bázisra valamiféle biológiai fegyver elkészítését segítve. Útjuk során láthatóvá válik a háború pusztítása: a rengeteg halott (jégbe fagyva) és a mindenütt tapintható elkeseredettség. 

Berg filmje a háború mélységeit próbálja meg bemutatni egyszerre izgalmas és drámai jelleget adva a történethez. Az alapsztori azonban zavaros és a legtöbb kérdésre nem kapunk választ. Például: Kik harcolnak egymással és miért? Mi az oka annak, hogy a főhősnő (Noomi Rapace) civil ruhában harcol mindvégig? Hogyan hat az a bizonyos biológiai fegyver (vagy vírus), amit annyira szeretnének bevetni és amitől a háború megfordulását remélik ... stb, stb. Ezen kérdések közül a legelsőre talán tudunk választ adni, hiszen svéd film lévén egy svéd - orosz háború tűnik legvalószínűbbnek, amit alátámaszt a jeges, északi sarkvidéki helyszín is és a néhány jelenetben megjelenő harci helikopter típusa. A jelenleg zajló ukrajnai háború szomorú aktualitást ad a történetnek, hiszen nem kizárt, hogy Oroszország figyelme hamarosan a skandináv területek felé fordul. 

Érdekes a film első 20 perce is, hiszen a háború sújtotta hátországot láthatjuk, ahol szinte anarchikusak az állapotok és a katonák néha saját civil lakosságukra lőnek. Megtudjuk, hogy a háborúban vesztésre áll Carolina Edh (Noomi Rapace) oldala, akit egyébként azért rendel a főparancsnokság hátra, mert jól tud korcsolyázni és épp egy jégkorcsolyás osztagot verbuválnak egy fontos küldetésre. A főhősnő előélete lassan bontakozik ki: időnkét kapunk csak pár perces visszatekintéseket arról, hogy miként szakadt el a háború kezdetén kislányától.  

feketerak_hadmuvelet2.jpg

A katonai parancsnokság azzal motiválja Carolinát, hogy újra együtt lehet majd lányával, ha végrehajtja a feladatot. Elindul tehát egy alig 6 fős kis csapat, hogy a jég-borította tengeren keresztül-korcsolyázva valamiféle elektronikusnak tűnő eszközöket vigyen el egy másik katonai bázisra. A történet sajnos egyre hiteltelenebb, ahogyan haladunk előre az időben (és cselekményben), míg végül már szinte nevetséges, ahogyan főhőseink: Carolina és Nylund (Jakob Oftebro) saját bázisuk ellen fordulva próbálják megsemmisíteni a vírust.

 A Fekete Rák Hadművelet lehetett volna egy nagyon jó film (mert nagyon jól indul), ám az alaptörténet gyengesége elrontja a végeredményt. Pedig Noomi Rapace is kimondottan színvonalas játékot mutat be. Értékelésem sajnos nem több, mint 60%. 

solo_also2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr5917787320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.03.24. 09:29:49

Nagyon érdekesen indul a film: tetszik, ahogyan az események közelítenek a küldetéshez: ahogyan Noomi Rapace leszáll egy katonai vonatról és a parancsnokságra rendelik. A környezet nyomasztó: a lakosság szenved, a hadsereg ural mindent, még az is belefér (és megengedett) hogy a katonák a polgári lakosságra tüzeljenek. Aztán megérkezik új állomáshelyére és megtudja küldetése célját: a jégkorcsolyás témát a befagyott tengeren keresztül. Az viszont tényleg érdekes, hogy miért van civilben végig. Olyan, mintha a svéd hadsereg hivatásosokból és fejvadászokból (vagy nemzeti gárdából) állna (és a nő az utóbbiba tartozna). Aztán lassan - lassan elromlik a színvonal, ahogyan bejön ez a vírus baromság. A vége meg már tényleg gagyi.

Solo_ 2022.03.24. 15:20:55

@Argus_: Igen, egyetértek: jól indul a film és lehetett volna belőle egy realisztikus háborús mozi is. Nagyon nagy kár volt ezt a vírus dolgot belekavarni a végére.
süti beállítások módosítása