Solo 2021

Solo

Ahol a folyami rákok énekelnek

2022. augusztus 21. - Solo_

Delia Owens amerikai írónő (és zoológus) 2018-ban írta meg az "Ahol a folyami rákok énekelnek" című regényét, mely 2019-ben hatalmas siker lett az amerikai és európai könyvpiacokon (és szerte a világon). A különleges történetből Olivia Newman 2022-ben rendezett filmet, mely éppen most látható a magyar mozikban. Aki olvasta a regényt, az nyilván hasonlítani tudja a filmet az eredeti sztorihoz, de a mű természetesen önmagában is értékelhető. (Magam is erre vállalkozom, mert egyelőre nem sikerült még hozzájutnom a regényhez.)

folyami_rakok1.jpg

A kép forrása: LINK

Ami a filmből azonnal kiderül a néző számára, az a drámai jelleg és a történet különlegessége, a második impresszió pedig a főszereplők egyedi alakítása. A 24 éves Daisy Edgar-Jones és a 27 éves Taylor John-Smith között valósággal szikrázik a levegő a vásznon, szerelmi kapcsolatuk egyszerre izgalmas és elvarázsoló. Lassan kibontakozó viszonyuk letisztult, egyszerű és nemes, mely a mai világban rendkívül ritka. De nézzük előbb a sztorit röviden

Adott egy amerikai lápvidéken élő család (valahol a keleti parton az óceán mellett), amely a vadonban tengeti életét, elszakadva a civilizációtól. A táj csodálatos, ám az apa erőszakos fellépései megmérgezik a kis család mindennapjait. Először az anyuka menekül el, otthagyva fiát és lányát is, majd az idősebbik gyermek megy el, végül maga az apa is. Az alig 8-10 éves Kya (Daisy Edgar-Jones) így teljesen magára marad a láp közepén álló házban. Ám nem esik kétségbe, megtanul boldogulni: kagylókat gyűjt, azokat eladja és gyönyörű rajzokat készít, melyekből idővel szintén pénzhez jut. Lassan felcseperedik és csinos, fiatal nővé érik. Magányos mindennapjaiban a kezdetektől segíti egy közeli boltos házaspár, akik időről-időre támogatják. Közben a szerelem is beköszönt Kyához egy közelben élő fiú, Tate (Taylor John Smith) képében. A fiatalok közt gyengéd kapcsolat alakul ki, mely váratlanul szakad meg, amikor Tate egyetemre kezd járni és elutazik. Végül hosszú évekre tűnik el Kya életéből, aki közben egy másik férfival is megismerkedik. Ő Chase (Harris Dickinson). Ekkor egy teljesen új szerelem is kialakulhatna, de Chase becsapja Kyát, aki rájön erre és szakít a férfival. Csakhogy Chase nem törődik bele és folyton zaklatja a nőt. Közben újra felbukkan Tate és a szerelmi háromszög egy tragikus halálesetbe torkollik: Chase váratlanul elhalálozik. A hatóságok egyből a nőt kezdik gyanúsítani, akit a zseniális ügyvéd, Tom Milton (David Strathairn) kezd védelmezni a bíróságon. Mi lesz a per vége? Megbocsát e valaha is Kya az újra megjelenő Tate -nek? És a fő kérdés: hogyan halt meg Chase?

A script és a rendezés végig két szálon futtatja a cselekményt: az egyik eseménysor a jelenben játszódik, már a film legelejétől tudunk Chase Andrews haláláról, (akit egy kilátó alatt találnak meg, ahonnan lezuhant); közben a másik cselekményszálon (mely a múltba kalauzol bennünket) fokozatosan megismerjük a különleges "lápi lány" életét. A két szálat lassan hozza össze a rendezés, a nézőt az egész film alatt furdalja a kíváncsiság, hogy mi történhetett. Először az érdekel bennünket, hogy ki lehet az áldozat (és mi köze a lányhoz), aztán, hogy ki ölhette meg és Kyának mi köze van az egészhez. Végül kíváncsian várjuk a végkifejletet: a perbe fogott szegény lápi lány bírósági tárgyalását (hiszen őt gyanúsítják). Kapunk fordulatokat, meglepetéseket és egy ütős csattanót a legvégére.

folyami_rakok2.jpg

A kép forrása: LINK

A történet írónője, Delia Owens foglalkozása szerint biológus, így nem véletlen, hogy regényében a természet-szeretet és a főhősnő rajongása a lápvidék iránt mindvégig nagyon erősen meghatározó. Hiszen a sok viszontagság mellett, melyek a lány életét végigkísérik, az egyetlen állandó dolog a lápvidék és annak csodálatos élővilága - a madarak, kagylók, növények szeretete - melyek minden tragédia dacára is mindig erőt adnak Kyának. Ez egyfajta mondanivalót, sőt tanulságot is kínál számunkra: "ha van az életünkben valami szép, valami olyasmi ami képes erőt adni nekünk, akkor sokkal könnyebben viseljük el a megpróbáltatásokat is".

A történet másik üzenete a kirekesztésről szól: Kya életmódja ugyanis kiváltja a közeli város lakóiban a kirekesztést. Azok ugyanis, akik másként gondolkodnak, félrehúzódnak a közösségtől és introvertáltak, gyakran járnak hasonlóan. A többség furcsán tekint rájuk, holott lehetnek nagyon is értékes emberek. Kya például csodálatos könyveket készít, gyönyörű rajzokkal a lápvidék élőlényeiről és világtól való elvonultságában csak egy férfi szeretetére és a természet közelségére vágyik.

folyami_rakok3.jpg

A kép forrása: IMDb

A film műfaji kérdéseket is felvet. Az alaptörténet egy dráma, ám közben kapunk egy fordulatos krimit is, mely egy gyilkosság körüli nyomozásról szól, nagy meglepetéssel a végén. Kicsit thrillernek is nevezhetjük az erőszakos szálak miatt, melyek kimerítik az angol "thrill" azaz borzongás műfaji névadóját. Az egész egy színes műfaji világ tehát, talán ez az egyik oka annak, hogy egyetlen percig sem érezzük unalmasnak a 125 perces játékidőt.

Ami a főszereplők alakításait illeti: Daisy Edgar-Jones minden elismerést megérdemel, hiszen játékában ott van az emberi érzések széles skálája, nagyon sok fájdalommal, csalódással de ugyanakkor élet-szeretettel is. Második helyen emelném ki az ügyvédjét játszó David Strathairn alakítását, akinek védőbeszéde az egyik legjobb monológ, amit valaha hallottam a kirekesztés értelmetlenségéről. Végül harmadik helyen említeném a lány szerelmét megjelenítő Taylor John Smith -t, aki tökéletes választás volt egy olyan karakterhez, mely a főszereplő Kya lelkét egyedül megértő figura.

folyami_rakok4.jpg

A kép forrása: LINK

A filmbeli történet zárása sok vitát ébreszthet a nézőkben, hiszen számtalan morális illetve pszichológiai kérdést is felvet. Mindenkinek ajánlani tudom, aki szereti az érdekes történeteket, sajátos szerelmi drámákat és fordulatos krimi-sztorikat. Nekem nagyon tetszett, amint tudom, a regényt is biztosan elolvasom! Értékelésem: 85%.

solo_also2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr8717912155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása