Solo 2021

Solo

A Bourne-filmek

2023. február 17. - Solo_

Jason Bourne (valódi nevén: David Webb) egy sikeres amerikai regény-trilógiából származó rejtélyes ügynök-hitman figura, aki Robert Ludlum által megírt Bourne könyvekből került a filmvászonra 2002-ben. Ekkor mutatták be ugyanis egész estés mozifilmként a legelső Bourne-filmet, Matt Damon főszereplésével és "The Bourne Identity" (A Bourne rejtély) címmel. Azonnal zajos sikert aratott a mozi-nézőknél (a film és Matt Damon is) és bár akkor ezt még nem tudtuk, de a rendező, Doug Liman létrehozott egy 14 éven keresztül sikeres franchise-t (aminek folytatásaiban ő már nem kapott szerepet).

bourne.jpg

A kép forrás: IMDb

A 2002-es első rész után sorra jelentek meg az újabb epizódok, szám szerint újabb 4 fejezet. Ezek mindegyikében, egy kivétellel Matt Damon alakította Bourne-t. A kivétel a negyedik rész, melynek címe: The Bourne Legacy, ebben Jeremy Renner alakítja a figurát (nem is rosszul). Nézzük tehát az eddig megjelent részeket:

  • The Bourne Identity (A Bourne rejtély) - 2002 rendező: Doug Liman [IMDb] 7,9
  • The Bourne Supremacy (A Bourne csapda ) - 2004 rend.: Paul Greengrass [IMDb] 7,7
  • The Bourne Ultimatum (A Bourne ultimátum) - 2007 - rend.: Paul Greengrass [IMDb] 8,0
  • The Bourne Legacy (A Bourne hagyaték) - 2012 - rendező: Tony Gilroy [IMDb] 6,6
  • Jason Bourne (u.a.) -- 2016 -- rendezője: Paul Greengrass [IMDb] 6,6

A Bourne filmek esetében nagyon egyszerű a minőségi sorrendet megmutató lista, mert majdnem a megjelenés sorrendjét követi. A legjobb Bourne-film egyértelműen a legelső, a Bourne-rejtély (Bourne Identity, 2002), amit máig nem tudtak túlszárnyalni és a legjobb verekedési jelenet is ebben látható. Ezüstérmes a harmadik rész, a Bourne-ultimátum (2007), a második legjobb verekedéssel, majd jön bronzérmesként Jeremy Renner epizódja a Bourne hagyaték (Bourne Legacy), melyben partnere a gyönyörű Rachel Weisz (Daniel Craig, azaz James Bond felesége). Nagy várakozás előzte meg Renner alakítását, de a színész nagyon jól helytállt. Személye összeköti a Bourne-filmeket a Mission Impossible mozikkal, melyek ugyanazt az ügynökvilágot idézik meg. (Ezúton is szurkolunk január elsején bekövetkezett súlyos balesetéből való mielőbbi felépüléséhez.) Negyedik helyezett a másodikként elkészült Bourne-csapda (Bourne Supremacy, 2004), a legjobb autós üldözéssel mely ugyanakkor sajnos egy kicsit kaotikus scriptet kapott amitől a második rész egy katyvasz lett. Utolsó pedig a legújabb epizód, a teljesen félrement Jason Bourne (2016), nagyon gyenge forgatókönyvvel, rendezéssel és akciókkal (Matt Damon enervált alakítása mellett).

Nálam tehát a végső sorrend a Bourne-filmeket illetően a következő: 1, 3, 4, 2, 5.

Érdekességként hozzátenném: az IMDb szavazótáboránál a 3. rész (Ultimatum) került a legelső helyre (8,0), majd ezt követi a legelső rész (7,9) utána a második (7,7) és végül a negyedik (6,6) és az ötödik (6,6). Ami a Rotten Tomatoes -t illeti, ott az aranyérmes ugyanúgy a legelső rész mint nálunk (93%), második az Ultimátum (91%), harmadik a Supremacy (90%) a két utolsó pedig: a negyedik és ötödik fejezet (58 és 55%-kal).

solo_also2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr1218051828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása