Solo 2021

Solo

Avatar: A víz útja

2022. december 27. - Solo_

Argus posztja

A 2009-es Avatar "robbanása" után 13 évvel James Cameron újabb nagy durranással hozta el nekünk a folytatást: Jake Sully (Sam Worthington) legújabb kalandjait, mely most karácsonykor látható a hazai mozikban. A na'vik (kék óriások) világa ezúttal is elvarázsol bennünket, ám most nem a Pandora különleges erdeiben gyönyörködhetünk, hanem tengeri élővilágában és nem Jake Sully tanul Neytiritől (Zoe Saldana), hanem a Sully család a Metkayina törzstől.

avatar2.jpg

A kép forrása: LINK

A metkayinák olyan na'vik, akik a trópusi tengerpartokon élnek vagyis óceáni életmódot folytatnak, amihez testük is alkalmazkodott: úszó-farkuk van, úszásra való széles karjaik és a testszínük is más (inkább zöldes árnyalatú, mint kékes). Vezetőjük, Tonovari sajátos arc-tetkóival kiköpött maori, ahogyan egyébként az őt alakító színész, Cliff Curtis is félig maori származású (új-zélandi). Az egész törzs a mai polinéz indiánokra emlékeztet bennünket, akik a bálnák jogaiért küzdenek. A film 60-70%-a a nézők elkápráztatását célozza, a gyönyörű tengeri jelenetekkel és a csodálatos tengeri törzs természet-imádatával. És működik is a dolog: valóban elvarázsolódunk 192 percre, mert James Cameron egy igazán gyönyörű filmmel ajándékoz meg bennünket idén karácsonykor (és az év végére).

Az alap-konfliktus annyi, hogy az emberek újra visszatérnek Pandorára, melyet most már teljesen birtokba akarnak venni, mivel a Föld időközben szinte teljesen lakhatatlanná válik. Mindehhez jön, hogy a Pandora tengeri élőlényeiből egy olyan anyag nyerhető ki, mely megállítja az emberek öregedését. Vagyis már nem valamiféle rejtélyes ásványt kergetnek (mint az első részben) hanem egy pandorai bálnák agyából kinyerhető váladékot. Ha mindez nem volna elég ahhoz hogy utáljuk a betolakodó embereket, egy trükkös húzásuk is lesz: az első részben főgonoszként ténykedő (na'vi gyilkos) Miles Quaritch ezredes (Stephen Lang) egy na'vi testben tér vissza (legalábbis emlékei egy na'vi testben jelennek meg) és persze legfőbb célja Jake és Neytiri megölése lesz. Csakhogy a páros időközben családdá vált: 4 gyermekkel alkotják a Sully családot. 

Új szálként teszi érdekessé az egészet a családi összetartozás erőteljes megjelenítése. Jake tudja, hogy Quaritch megtalálja a na'vik között, így elhatározza, hogy gyermekeivel és Neytirivel együtt elbújik a tengerparti metkayinák között. Tonovari befogadja őket és megtanítja a Sully családot a tengeri életmódra. Ám Quaritc sajnos megtalálja a módját annak, hogy előcsalja őket.

avatar2_2.jpg

A kép forrása: LINK

A 192 perces játékidő hosszúnak tűnhet, de annyira izgalmas és látványos a kivitelezés, hogy nem érezzük soknak. Akik szeretik a 3D -t, azoknak igazi csemege ez a film, akik pedig a jobb képminőséget részesítik előnyben és mernek saját fantáziájukra hagyatkozni (mint jómagam is, aki kifejezetten nem szeretem a 3D-t) élvezni fogják ezt a különleges képi világot 2D-ben is.

Az Avatar filmek a régi jól bevált indiánok kontra hódító fehérek időtlen sztoriját mesélik el, miközben természet-szeretet és az állatvilág csodálatát turbózzák fel valamiféle misztikus varázs-világ megteremtésével. James Cameron igazi önfeledt kikapcsolódással ajándékozza meg rajongóit, gyönyörű hátterekkel, mesés lényekkel és egy sztorival, melyben önkéntelenül is a na'vik mellett állunk, emberiség ide vagy oda. A végeredmény nem is lehetne más, mint egy felnőtteknek szóló mese, valóban hihetetlen látvánnyal.

Nagyon érdekes az is, hogy a színészekhez valóban hasonlítanak na'vi hasonmásaik: Quaritch Stephen Langra, Jake Sully Sam Worthingtonra, Neytiri Zoe Saldanara és például Ronal (a törzsfőnök párja) Kate Winsletre.

avatar_szineszek.jpg

A kép forrása: LINK

Az izgalmakra sem lehet panaszunk: a film utolsó 40-45 perce egyetlen nagy akció-orgia, melynek során csak a székünk karfáját tudjuk markolni, annyira nem tudhatjuk mi lesz (ki hal meg, ki éli túl és mennyire bízhatunk a happy endben). Kapunk fordulatokat, küzdelmeket földön vízen és levegőben.

Az Avatar 2 tökéletes kikapcsolódás minden korosztálynak: fiataloknak és időseknek is (ha szeretik a fantáziájukat használni). Értékelésem: 85%, akárcsak az első rész esetében.

solo_also2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr6318011398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása