Solo 2021

Solo

Rohammentő (2022) - izgalmas akcióorgia a mozikban

2022. április 10. - Solo_

Michael Bay kötelezően mindig nagyot kell hogy "gurítson", legalábbis erre utal 16 eddigi siker-rendezése, melyek közül kiemelkedik (nálam legalábbis) a Szikla (1996), az Armageddon (1998), a Pearl Harbor (2011), a Bad Boys 1-2., a Sziget (2005), a Transformes sorozat és a 13 óra: Bengázi titkos katonái (2016). Ezúttal egy egész estés üldözéses akció-orgiát tett le az asztalra, melyhez megnyerte főszereplőnek Jake Gyllenhaalt és a gyönyörű Eliza Gonzálezt. A végeredményt egy valódi adrenalin-bomba, felturbózott rohanás és látvány-robbanás lett: a Rohammentő (Ambulance), melynek 136 perce egyetlen pillanatra sem engedi el tekintetünket és egyetlen másodpercre sem hagyja megnyugodni idegeinket.

rohammento.jpg

A kép forrása: scenestr.com.au

Michael Bay Rohammentője egy full-akció-orgia, mely 200-al hajt át érzékszerveinken, hiszen miközben kapunk egy izgalmas rablási-sztorit, részünk lehet lövöldözésekben, bunyókban, egy véget nem érő autós üldözésben, egy véres operációban és rengeteg pattanásig feszült helyzetben, remek kép-beállításokkal. De a film fő érdekessége szerintem mégis a különleges kamera használat, a képi beforgatások tömkelege, a feszültséget végsőkig fokozó hangeffektek sora és a hihetetlenül pörgős rendezés. Ezt a rohanó és szédítő tempót Michael Bay végig tartani tudja, noha eleinte én legalábbis úgy éreztem: a tövig nyomott virtuális gázpedál kifullad majd fél óra után. De nem így lett, a szék karfáját markoltam még két óra elteltével is. Ami az alaptörténetet illeti: az itt következő bekeretezett részben olvashatod el, ha nem szeretnéd ismerni, ugord át ezt a részt:

Adott egy testvérpár - sajátos módon fekete és fehér - Will (Yahya Abdul Mateen) és Danny (Jake Gyllenhaal) - akik egész életükben bűnöző apjuk árnyékában éltek. Bár Willt (aki a párosból a fekete-bőrű) csak örökbe-fogadja a Sharp család, nem akarja követni a családi hagyományokat és inkább tisztességet életet élne feleséével és kisfiával. Ám anyagilag nagyon megszorul (leginkább egy családjában felbukkanó drámai betegség miatt), így mégis bevállal egy bankrablást testvérével, Daniellel. Ám a rablás nem egészen úgy alakul, ahogyan tervezik és végül két táskájukban 16 millióval egy rohammentő segítségével kell menekülniük a helyszínről. A mentőautóban egy Will által véletlenül lelőtt zsaru fekszik (élet-halál közt) és egy nagyon csinos mentősnő, Cam (Eliza González). A film innentől (kb a film harmadáról) egy folyamatos üldözéssé változik, melyben az egész Los Angelesi rendőrség őket próbálja meg elkapni. Közben a haldokló zsaru életének megmentése éppúgy céljukká válik, mint a sikeres lelépés a rendőrök elől. A hajsza rengeteg ütős fordulatot, sőt drámát tartalmaz egy még ütősebb befejezéssel.

A Rohammentő nem való gyenge idegekkel rendelkező és a nyugis filmeket kedvelő mozinézőknek. Az is csalódhat, aki csak mélyen-szántó, nagy ívű, elgondolkodtató és intellektuális alkotásokat szereti. Viszont az akció-fanok, biztosan elégedettek lesznek vele, mert részük lehet egy 136 percen keresztül tartó eszeveszett száguldásban.

rohammento2.jpg

A kép forrása: LINK

Ami az egyes alakításokat illeti: Jake Gyllenhall kiemelkedőt nyújt, hiszen karakterét - mely egyszerre pozitív és negatív - átütően sikerül hoznia. Danny, az általa megjelenített ügyes bűnöző, valójában egy ambivalens figura, hiszen egyszerre szurkolunk neki és tartunk is attól, hogy mire képes. Ugyanakkor a többiek is jók így elmondhatjuk, hogy ebben a filmben mindenki profin teljesít. Ami számomra azonban a legegyértelműbb hogy ez a produkció a Michael Bay - Jake Gyllenhaal párostól annyira erős.

A Rohammentőt a magam részéről és a Solo blog részéről is 80%-ra értékelem elsősorban a rendezés miatt. Nagyon jó szórakozás elsősorban a fiatalabb korosztályok számára.

solo_also2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://solo1.blog.hu/api/trackback/id/tr6617802073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása